Przystawka Maszynka Do Mielenia Kenwood KAX950ME
Opis
Przystawka uniwersalna - maszynka do mielenia KAX950ME do robotów Kenwood Chef/Chef XL serii KVC, KVL , Cooking Chef (KCC90xx) oraz Cooking Chef (KCL95xx)
Ta przystawka nie tylko ułatwi Ci zmielenie wszystkich gatunków mięs, ale umożliwi też produkcję domowych wędlin i pomoże przygotować wiele dodatków, którymi urozmaicisz swoje potrawy.
Cechy charakterystyczne produktu:
- Maszynka do mielenia, dzięki solidnej metalowej konstrukcji korpusu, ślimacznicy i podajnika z tacką, z łatwością mieli mięso, ryby, twarde sery, owoce i warzywa.
- Została wyposażona w trzy sita o średnicach otworów 3 mm, 4,5 mm i 8 mm oraz wytrzymałe, stalowe ostrza, zapewniające moc i pracę bez wysiłku. Średnica tarcz wynosi 60 mm.
- Maszynka pomoże w przygotowaniu domowych pasztetów, musów, kiełbas i farszów.
- Dodatkowo zawiera w zestawie dwie nasadki do robienia kiełbas, popychacz oraz nasadkę do kebbe – czyli tradycyjnego dania kuchni bliskowschodniej, nadziewanego mięsem z orzeszkami pinii.
O czym należy pamiętać używając maszynkę do mielenia?
- Pracę rozpoczynij od umieszczenia ślimacznicy w korpusie maszynki, a następnie zamocuj ostrze – tnącą stroną do zewnątrz.
- Nałóż sitko tak, aby wycięcie w nim pasowało do wypustu w korpusie maszynki, następnie zakręć pierścień mocujący.
- Przed rozpoczęciem pracy składniki połóż na tacce podajnika, następnie przy pomocy popychacza powoli wprowadzaj je do korpusu maszynki. Nie wolno wkładać zbyt dużo składników na raz.
- Należy pamiętać, aby przed mieleniem mięso pokroić w paski o szerokości 2,5 cm. Inne duże składniki należy pokroić podobnie.
Porady i wskazówki
- Po zmieleniu wszystkich potrzebnych składników, przepuść przez maszynkę kilka kawałków chleba, aby usunąć z niej pozostałości.
- Pod wylotem składników z maszynki podstaw pokrywę podajnika dostępną w zestawie, która może służyć jako pojemnik na zmielone składniki.
- Nakładkę do napełniania kiełbas, kebbe oraz dodatkowe sitka można przechowywać w specjalnie zaprojektowanym schowku, znajdującym się w popychaczu.
O czym należy pamiętać używając nakładki do napełniania kiełbas
Nakładka do napełniania kiełbas jest mocowana na korpusie maszynki do mielenia.
Po zmieleniu mięsa, należy zdjąć sitko i ostrze, a w ich miejsce założyć tarczę podstawową i końcówkę do napełniania.
W zestawie są dwie końcówki – do grubych i cienkich kiełbas.
- Przed rozpoczęciem napełniania kiełbas masę należy położyć na tacce podajnika. Prędkość pracy robota należy ustawić w pozycję 3 lub 4.
- Przy pomocy popychacza należy wprowadzać masę mięsną do korpusu maszynki. Przytrzymując koniec flaka, należy powoli i stopniowo ściągać go z końcówki, w miarę jak masa mięsna napełnia flak.
- Po napełnieniu flaka na całej długości, należy wyłączyć urządzenie. Następnie skręcić go co 10 cm, aby powstały osobne kiełbaski lub co 4 cm – na kiełbaski koktajlowe.
Przystawka KAX950ME jest kompatybilna z seriami robotów:
- Chef Titanium (KVC); Chef XLTitanium (KVL)
- Chef XL Elite (KVL)
- Chef Sense; Chef Sense XL
- Cooking Chef (KCC90xx)
- Cooking Chef (KCL95xx)
Dane techniczne:
- Typ miksera: Wszystkie modele
- Rozmiar miksera: Chef i Major
- Wyjście: Wolnoobrotowe
- Pojemność: Zmienna
- Gniazdo / Wyjście: Gniazdo wolnych obrotów
- Gwarancja
- Materiał: Aluminium
- Rozmiar (cm): 25x25x16 (wys.xszer.xgł.)
- Waga: 1.6kg